Een deur …

Entrée van het varkenskot

Bij de restauratie van 1975 (een periode dat met ook al ‘te mooi’ wilde restaureren, was men zo onverstandig het zijdeurtje waarmee de varkens naar binnen konden te vervangen door opvulling in vakwerkstijl. De ruimte achter de eik is daardoor niet alleen onbruikbaar geworden, maar bevat nu ook geen verwijzing naar zijn oorspronkelijke gebruik als varkenskot. Een varkenspoel naast de ingang van de bakspieker is toch minder hygiënisch?

Hieronder zie je hoe het was en is.

Voor restauratie 1
Vak. 2011-02 0609 Brecklenkamp (8) [1024x768]

Vóór de restauratie in 1975

‘n Zootje

In 1975 staat de bakspieker er totaal vervallen bij. Er zitten gaten in het dak en de deurtjes hangen nog maar net in de hengen. Wel zie je de oorspronkelijke functie nog terug in het zijdeurtje waardoor de varkens vroeger hun nederige “varkenskot” konden betreden. En het gereedschapsschuurtje, weliswaar misschien later was aangebouwd, dat bij de restauratie ook verdwenen is. Het lijkt er ook op de de oorspronkelijke oven van het bakhuisje al veel eerdere waren verdwenen. De schoorsteen ontbreekt en door het deurtje zie je ook geen resten van de oven. Het weer terugbrengen van de oven in zijn oorspronkelijke vorm zou een mooi projectje zijn!

Voor restauratie 9

Het bakhuisje had zijn eigen stiepeltje. Bij het vernieuwen van de windveren in 2014 hebben we de kans laten liggen deze te herstellen.

Voor restauratie 7

Hieronder zie je het deurtje naar het varkenskot nog intakt naast de deur van de gereedschapschuur die er toen nog stond.

Voor restauratie 5

Hieronder zie het voorhuis van de boerderij in 1975. De verbouwing daarvan had blijkbaar al plaatsgevonden: het verwijderen van de schuiframen en het vervangen hiervan door ramen met een andere indeling. Bovendien is de knik uit het dak van het voorhuis al verdwenen.

Voor restauratie 4

Hierboven zie je de uitbouw aan de achterkant van de oorspronkelijke bakspieker waar boer Scholten in der jaren ’50/’60 zijn gereedschap onderbracht. Dit deel is in tegenstelling tot het toegevoegde varkenskot bij de restauratie verwijderd.

Voor restauratie 3

Voor restauratie 2

Hierboven zie je op de stam de eik de schade van een blikseminslag al in een lijn in de schors van de boom. Deze inslag was dus al van voor 1975. In werkelijkheid is deze bliksemschade beter waar te nemen.

Voor restauratie 1

Voor restauratie 0Op deze foto zie je hoe de bovengevel meer overstek had in de oude situatie. Ook deze overstek is bij de restauratie verloren gegaan. Je ziet de zeis onder deze overstek nog beschermd opgehangen.